A turizmus helyzete Katarban és Szaúd-Arábiában

Katar futball-stadion.

A világ kőolajkészleteit folyamatosan feléljük, mégsem egyszerű megbecsülni annak a pillanatnak az eljövetelét, amikor már hiába nyitjuk meg a csapokat. A kőolaj felhasználása is változik, rendre terjednek az elektromos autók, és a technológiai haladás is korábban gazdaságosan nem kitermelhető erőforrásokat tesz elérhetővé. Ami késik viszont, az nem múlik. Ezt az OPEC-tag arab országok is tudják, s ezért igyekszenek felkészülni az elkerülhetetlenre: amint a világ többi országának az ő olajuktól való függése – bármilyen okból is – szignifikánsan csökken, úgy fog ezen államoknak az alkupozíciója, geopolitikai ereje visszaesni. A meg nem újuló erőforrásokon alapuló, egészségtelen gazdasági modelleket újragondoló országok közül kettőnek – többek között – a turizmus az egyik válasza a fennebb körülírt dilemmára. Ebben az elemzésben Katar és Szaúd-Arábia turizmusban elért eredményeit fogom röviden górcső alá venni.

Katar napjainkban. Forrás: Viaggiamo, 2022

Katar

Bár a világ nagy része csak a 2022-es labdarúgó világbajnokság miatt figyelt fel Katarra, az arab állam óriási pénzeket öl a monarchia a szektorba. A Covid-járvány világszinten nagyságrendileg 60-75% körüli arányban vetette vissza a külföldi turisták számát az egyes országokban, ez Katarban sem volt másképp: a 2019-es kb. 2,1 millió látogatóból 2020-ra csak szűk 600.000 maradt, ám rá egy évvel már képesek voltak 5%-ot növekedni. (V. ö. a népességük kb. 2,8 millió fő.) 

Az ország éves turisztikai beszámolója rámutat, hogy a hotelek telítettsége közel sem esett oly mértékben, mint a turisták darabszáma, sőt, 2020 után 10%-ot tudott nőni egy év alatt; a trendvonalak alapján a foci VB nélkül is újra elérhető a 75%-os arány. Összevetésképp: Magyarországon, a világ kb. 13-14. legnépszerűbb turisztikai desztinációjában örülnénk arányszámnak.

Érdemes egy pillantást vetni a visitqatar.com és a qatartourism.com oldalakra: a rendkívül látványos és felhasználóbarát honlapokról rögtön lerí, hogy nem a magyar átlagemberek pénztárcájához vannak szabva a lehetőségek. Mi több, a turizmus során az ötcsillagos szállodák hasítanak a legnagyobbat, ahogy az egyik havi jelentés kimutatásán is látható.

Bár az iszlám világ legszentebb helyei Szaúd-Arábiában találhatók, és Katar a térség történelemben – legalábbis nyugati szemléletben – leggazdagabb régiójától kicsit arrébb fekszik, a monarchia felfoghatatlan pénzmennyiséget öl a turizmusba. A jelenleg is zajló labdarúgó világbajnokságról és a 2022-es évről még nincsenek összesített statisztikák, de az kristálytisztán látszik, hogy az előbbinek a 220 milliárd dolláros költségvetése mellett – amely bő tízszerese bármelyik korábbinak – iszonyatos bevételeket és ismertséget is hoz az országnak, amelyről szakdolgozatok, tanulmányok, könyvek fognak születni.

Szaúd-Arábia

A szomszéd országoknál jelentősen nagyobb méretű és a 38 milliós, Lengyelországéval közel megegyező népességű királyság már évtizedekkel ezelőtt is fontos turisztikai célpont volt, ám ha lebontjuk az érkezőket céljaik szerint (pl. sportturizmus, egészségturizmus), akkor látjuk, hogy a legnagyobb szeletet a vallási turizmus adta és adja ma is. A gazdasági diverzifikáció itt egy átfogó programba, a Saudi Vision 2030-ba foglalva épül fel, amely már elég éve fut ahhoz, hogy közel félidős részeredményeket tudjunk kiolvasni a számokból.

Bár lehetne 2022-es vagy minél frissebb adatokat böngészni, a koronavírus időszaka értelemszerűen itt is keresztbe húzta a számításokat. A 2020-as jelentés kiemeli, hogy több százezer ember igényelt vízumot elektronikusan, amely egy sikeres informatikai újításnak bizonyult. A szektor évi bő 10%-os növekedése – az egyik 14%-os mutató világelsőnek számított akkortájt – dinamikus, amely így a gazdasági teljesítmény majdnem 10%-át adta: ez járadékgazdaság létére a monarchiát világszinten az első tízbe röpíti a tágabb értelemben vett turizmus/GDP arány tekintetében.

A katari világbajnokság miatt érdemes megemlíteni a sport területét is: a 2020-at megelőző négy évben a sporthoz kapcsolódó költségvetés 170%-kal nőtt, és érdekesség, hogy 2022-ben a világhírű argentin focista, Lionel Messi lett az ország sportnagykövete. A sors fintora, hogy pár hónappal később, a világbajnokság számukra első mérkőzésén Messiék csapata – óriási meglepetést okozva – kikapott Szaúd-Arábiától.

A Vízión belül a turizmusnak külön „tervszámai” vannak, például 2030-ig szeretnének százmillió látogatót fogadni és egymillió, a szektorban dolgozó munkavállalót foglalkoztatni. Noha emberi jogi kérdések tekintetében nem áll túl fényesen az ország, az elmúlt években a turizmusuk lényegében minden szempontból érdemben és jelentősen fejlődött, így Világgazdasági Fórum turizmussal kapcsolatos fejlettségi indexében 2021-ben a 33. helyen zártak, ami tízhelynyi javítás csupán egy év alatt, és több tíz helynyi javítás az elmúlt pár év alatt.

További elemzéseink