Amerikai félidős választások – demokrata győzelemmel felérő döntetlen

Amerikai félidős választások 2022.

A 2016-os elnökválasztás után a 2022-as félidős választás ismét komoly meglepetést hozott az Egyesült Államokban. A választók, politikusok és közvéleménykutatók várakozásaival ellentétben nem egy „red wave”, azaz elsöprő republikánus győzelem lett az eredmény. A Demokrata Párt szűken, de képes volt megtartani többségét a Szenátusban, és bár elveszítette a többséget a Képviselőházban, egyáltalán nem a várt óriási különbséggel. Mi lehet az oka ennek a váratlan eredménynek, és milyen következményekkel járhat mind az amerikai politikai élet számára?

A várva várt Red Wave

A félidős választásokat megelőzően elterjedté vált a várakozás, miszerint egy nagymértékű republikánus győzelem várható. A közvéleménykutatások gyűjtésével és elemzésével foglalkozó FiveThiryEight weboldal 40 ezer választási szimuláció elemzésével készült előrejelzése 57%os esélyt adott annak, hogy a Republikánus Párt a Kongresszus mindkét háza fölött megszerzi a kontrollt. Ezzel szemben végül a valóságban előálló végeredmény csupán a szimulációk 27%-ában következett be. Mindezen elképzeléseket alátámasztotta Joe Biden elnök 40% körüli rendkívül alacsony támogatottsága/elfogadottsága és az amerikaiak jelentős részét aggasztó magas infláció.

Váratlan végeredmény

Mindezek ellenére november 8-án meglehetősen szoros eredmények születtek. Bár több államban, így Arizonában és Nevadában is, a számlálás több napig tartott, az előzetesen várt „Red Wave” már korán látszott, hogy elmarad. Végül a demokraták egy széknyi előnyt tudtak megszerezni a szenátusban, és csupán hét képviselővel küldhetnek kevesebb embert a Képviselőházba mint a republikánusok. Mindez rendkívül jó eredmény, kiváltképp az előrejelzések és a tény tudatában, hogy a félidős választásokon a hivatalban lévő elnök pártja jellemzően rosszabb eredményt szokott elérni.

Lehetséges okok

Elemzők a mai napig próbálják részleteiben is megérteni a republikánusok gyenge teljesítményének okait. Azonban néhány ok már most felmerült, amelyek megmagyarázhatják az eredményt.

Az első ilyen lehetséges ok a Roe vs Wade ítélet felülbírálata, az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmének ezáltali felfüggesztése. A Legfelsőbb Bíróság, amelynek összetétele Trump egykori elnök kinevezéseinek köszönhetően billent erősen a konzervatívok irányába, állami hatáskörbe helyezte az abortusz jogi szabályozását. Mindezt követően számos állam vezetett be rendkívül szigorú korlátozást az abortuszra, néhol akár betiltva azt. Ez a változás komoly ellenállást váltott ki a társadalomban, már a választást megelőző közvéleménykutatások jelezték, hogy az emberek jelentős többsége nem ért egyet a szabályozás megváltoztatásával, márpedig a republikánusok jelentős része ezt támogatta. Több elemzés szerint az okozta több „toss-up” államban a demokrata jelölt győzelmét, hogy az abortusz jogának ügye vált a szavazás tétjévé, ami mobilizálta a demokrata szavazóbázist és akár bizonytalanokat is demokrata térfélre terelhetett.

Helyenként megjelentek olyan értelmezések is miszerint a Republikánus Párt nem volt képes megfelelő jelölteket kiállítani, ami több fontos államban okozhatta a vereségüket. Ilyen esetként említik Pensylvania-t, ahol a demokrata John Fetterman ellenfele a tévéműsorokból is ismert Dr. Mehmet Oz (ismertebb nevén Dr. Oz), republikánus jelölt volt. A Donald Trump által is erősen támogatott jelölt azonban médiaszereplési mellett vitatott kijelentéseiről lett híres, amelyekben sokak által megkérdőjelezett kezelési módszereket népszerűsített. Ez a megfejtés konzervatív körökben is több helyen megjelent. A konzervatív DailyWire alapítója és népszerű konzervatív gondolkodó Ben Shapiro is azzal magyarázta az eredményt, hogy az emberek nem látták a republikánus jelölteket olyannak, akikre hatalmat bíznának. Mindemellett sok fontos helyet buktak olyan jelöltek, akik kétségbe vonták a 2022-as félidős választás eredményét. Ez is alátámasztja azt az értelmezést, hogy a választók alkalmatlannak és szélsőségesnek látták a republikánus jelölteket, amit meg is büntettek a szavazólapokon.

A Trump-probléma

A Republikánus Párton belül a csalódást keltő vereséget követően azonnal megindult a bűnbakkeresés, aminek elsősorban az exelnök Donald Trump került a célkeresztjébe. Több republikánus jelölt és képviselő szerint a választók elsősorban azért támogatták inkább a demokrata jelölteket, mert Trump neve taszítólag hat számukra. Virginia állam republikánus alkormányzója, Winsome Earle-Sears, egyenesen úgy gondolja az állampolgárok „egyértelmű üzenetet küldtek”, hogy új vezetőre van szüksége a pártnak. Trump mindeközben nem igyekezett egy pártja iránt elhivatott vezető képét nyújtani, amikor saját párttársa, a Republikánus Párt coloradoi szenátorjelöltjének vereségén élcelődött.

Mi jöhet ezután?

A meglepetésszerű eredmény nagyban átformálhatja a Republikánus Párton belüli erőviszonyokat, amely kiemelkedő jelentőséggel bírhat az 2024-es elnökválasztást megelőző előválasztáshoz közeledve. Donald Trump terve, miszerint az időközi választások elsöprő republikánus győzelméből politikai tőkét kovácsolva jelenti be jelöltségét, derékba tört, bár a 76 éves politikus ennek ellenére is bejelentette: újra elnöki hivatalt szeretne vállalni. Ezzel szemben várható legnagyobb ellenfele, Ron DeSantis, Florida kormányzója, saját államában aratott hatalmas győzelmet követően szállhat ringbe az elnökségért. Bár korán sem beszélhetünk lefutott meccsről, a választási kudarc jelentősen felerősítette azokat a hangokat, amelyek szerint DeSantis lenne a megfelelőbb jelölt a Republikánus Párt vezetésére.

A jelenlegi kabinet számára a választási eredmény egyfajta megerősítésként hathat az eddigi irányvonalban. Joe Biden jelenlegi elnök így továbbra is folytathatja Ukrajna jelentős támogatását, környezetvédelmi törekvéseit és eddigi célkitűzései felé haladását. Mindezek mellett azonban a Képviselőház elvesztésével a demokraták politikai mozgástere szűkült, a republikánusok pedig egy eszközt kaptak amivel ha szükséges kompromisszumokra tudják kényszeríteni a demokrata vezetést.

További elemzéseink