A katari futball-világbajnokság politikai vonatkozásai

November 20-án kezdetét vette a 2022-es labdarúgó-világbajnokság Katarban, alig két hét múlva a labdarúgásra figyel újra mindenki. A stadionok és a játékosok készen állnak, a csapatokat a selejtezősorozatokból kiválasztották, de vajon közbeszól-e a politika?

De miért más ez a világbajnokság, mint az előzőek, azon kívül, hogy ősz-tél fordulóján rendezik? Miért érdemes a politikai jelentéstartartalmát megvizsgálni ennek a rendezvénynek? Miért egyedülálló ez az esemény? Miért lehet érdekes ez a rendezvény azoknak az embereknek, akik nem követik a labdarúgást? Miért (nem) volt hiba az országnak adni a rendezés jogát? A következő sorokban szemléltetem a 2022-ben megrendezésre kerülő futball-világbajnokság és a politika összefüggéseit.

Emberi jogok és munkavállalói jogok

Az idei futball-világbajnokság helyszínét, Katart modern rabszolgatartó államnak nevezik. 2020-ban az addig működő Kafala rendszert eltörölték nagyobb nyugati nyomás és az idei világbajnokság hatására. Ez azt jelentette, hogy addig a munkaadója (ún „szponzora”) ellenőrizte az embert, teljesen kiszolgáltatott volt az állam által delegált „gazdának” egy dolgozó ember az országban. Ettől az embertől függ milyen bónuszok és szabadság jár az embernek, olyanok is, hogy hány százalékban jogosult a munkás az emberi jogaihoz, munkahelyváltáshoz.  A vendégmunkásnak is nagyon rossz körülmények között kellett dolgoznia, gyakran elvették az útlevelét, még az ország ideiglenes elhagyásához is engedélyt kellett kérnie a szponzorától.

Katarban a szabad véleménynyilvánítás és a politikai szerepvállalás nincs engedélyezve mindenkinek, szabályozva van. Az előző bekezdésekben említett munkavállalói jogok nincsenek garantálva, a más szexuális orientációval rendelkező embereknek nincsenek jogai. Illetve az európai, afrikai és amerikai szurkolóknak egy olyan kitételt is be kell tartani, hogy nem ihatnak alkoholt az országban. Azonban ha a körülbelüli 1,2 millió szurkoló megérkezik Dohába, hogy megnézze és szurkoljon a kedvenc csapatának a helyszínen nyomást is gyakorolhatnak a döntéshozókra, vagy akár szembesíthetik a világot ezekkel a problémákkal. Egy futballvilágbajnokság megrendezése az egyik legnagyobb dolog egy ország történelmében. Nagyon sok figyelem fog összpontosulni rájuk. A focit olyan befolyásos politikusok is követik, több millió embernek a legnagyobb hobbija. Kristian Ulrichsen a hatóságok pont a meghatványozódott figyelem és kitüntetett szerep miatt nem fogják akadályozni a szurkolókat abban, hogy kifejezzék magukat, és akár politikai aktivistaként működjenek a világbajnoki torna során. A hatóságok együttműködnek a brit és más nemzetközi szervek embereivel, együtt gyakorolják, hogyan kell ezeket a helyzeteket megoldani.

Forrás: Wikimedia, 2022

A katari szabályok az LMBTQ jogokkal szemben sem elfogadóak. 1-től 3 évig tartó szabadságvesztésre ítélhetik az embert az országban, ha ilyen tevékenységet folytat.  Az országban ez törvény szerint van előírva, azonban inkább tabusítva van. Nem beszélnek erről az emberek, valószínűleg tudják, hogyha csendben maradnak, akkor jobban tudnak érvényesülni. Éppen ezért a szurkolók nem tudják mi vár rájuk, ha LMBTQ zászlókkal, vagy támogató táblákkal, transzparansekkel jelennek meg a stadionban. A katari képviselők szerint a szivárványos zászlót a hatóságok elvehetik a szurkolóktól azért, hogy megelőzzék az ellenük irányuló támadásokat. Al Ansari vezérőrnagy szerint a szurkolók veszélyben vannak az országban, ha szivárványos zászlókkal jelenítik meg a politikai aktivizmust. Azonban hozzáteszi, hogy a homoszexuális embereket is ugyanolyan kedvességgel fogadják az országban és a stadionokban a világbajnokság helyszínein. Ennek az lett a következménye, hogy 13 európai focicsapat kezdeményezte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél azt, hogy szivárványos karszalagot viselhessen a világbajnoki meccsek alatt. Ezzel megmutatva az országnak, hogy az embereket nem lehet ilyen formán megkülönböztetni.

A világbajnoki helyszín kiválasztása

2010. december 2-án Zürichben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kihirdette a 2018-as illetve a 2022-es világbajnokságok helyszíneit. 2018-at értelemszerűen Oroszország kapta. Ez egy várható eredmény volt. Az idei rendezést azonban váratlan módon Katar nyerte. A FIFA saját értelmezésében, jelentéseiben ezt a helyszínt minősítette a legrosszabb osztályzattal. Magas kockázatú rendezéshez sorolta be. Olyan érvek hangzottak el, hogy a létesítménye, azaz a stadionok és a vendéglátóhelyek nem voltak kellő számban megépülve, illetve nyáron az átlagosnál is melegebb van az országban, tehát nem lehet csúcsteljesítményű sportot végezni az országban. Ha az év más időszakában rendeznék meg, akkor a nemzetközi meccsek és a nemzeti bajnokságok teljes átszervezését kéne megoldania a szövetségnek. Továbbá a játékosok terhelése tovább folytatódna. Az ország nem rendelkezik futball-örökséggel, nincs tapasztalata sem a rendezéseben. Azonban a 2010-es konferencián mégis az ország nevét húzták ki a borítékból. A kritikusok szerint korrupció és a patronázs érdekei szerint Katarnak kellett nyerni a rendezést. Ezen pályázat érdekességéhez hozzátartozik, hogy az ország politikai helyzetének értékelésekor Lars Erslev Andersen szerint a nemzetközi megítélés játszik szerepet. Az országnak megromlott a kapcsolata a környező országokkal. Bahreinnel, Szaúd-Arábiával, illetve az Egyesült Arab Emirátusokkal is. Az újságíró szerint minél nagyobb nemzetközi megfigyelést kap az ország, annál kisebb esély van a környező országok válaszreakciójára, egy támadásra. Biztonságot nyújt Katar számára a világbajnokság, ezért mindent megtett a politikai vezetés, hogy elérhetővé váljon. Az első lépései a helyszín megszerzésének híres labdarúgók megvásárlása, mint a pályázat nagykövetei. Második lépésben PR cégeken és ügynökökön keresztük lejárató, kritikus cikkeket jelentettek meg a többi pályázatról. Harmadik lépésként a történelem során legnagyobb mennyiségű pénzt, 1.1 milliárd dollárt költöttek el a pályázat sikerességére. 

Az idei világbajnokság rendezéséből kialakult vádak miatt 2014-ben az akkori FIFA elnök Joseph Blatter elismerte, hogy nem volt jó döntés Katarnak adni a rendezés jogát. 2015-ban először lemondott majd 6 évre eltiltották mindennemű tevékenységtől. Egy svájci ügyészcsoport felfedezte, hogy Michel Platini a szervezet (FIFA) korábbi elnöke 2010 decembere előtt pár nappal együtt vacsorázott az akkor francia elnök Nicolas Sarkozyvel illetve az akkori katari emir, Tamim bin Hamad Al Thani sejkkel. Francia üzleti érdeket sejtenek a megállapodás mögött. Tehát így zárult a katari vb rendezés előzménye. Ezek csak azok az információk, amik a sajtó tudtára kerültek, itt több információt az újságírók sem tudnak még ezzel kapcsolatban.

Forrás: facilitymanagementservices.com, 2022

A foci vb előkészületei és a „Zöldítés”

A világbajnokság újonnan megépült stadionjai közül még sosem volt ennyire rövid idő az átjárás. Katar, mint ország csak 11571 négyzetkilométer területű. A 21. századi 8 stadion között a legnagyobb távolság 75 kilométer, a legkisebb 5 méter. Ez azért előnyös, mert így kevesebb károsanyag-kibocsátás, több zöldítés, fenntarthatóság is állhat a középpontban. Egy stadionban akár két meccs is lejátszható naponta. Nem kell feleslegesen utazni több száz kilométereket stadionok között. Mesterségesen kialakított szurkolói zónák lesznek a stadionok mellett. A 32 ország szurkolói akár egy meccset követően egy azt követő másikat megnézhetnek a szurkolói zónában. Nem repülővel közlekednek a legtöbben az ország területén, hanem az újonnan épült metróvonalakon utazhatnak a szurkolók. A frissen átadott metróvonalakon helyettesíthetik a repülőgépen töltött idő hosszát így kevesebb kibocsátást érhetnek el. A világbajnokság rendezői a fenntarthatóságot jelölték meg, mint speciális szempont. Azért vannak olyan jelek is, amelyek árnyalják a képet. Nagyon rövid idő alatt húztak fel 8 óriási stadiont, stadionokat hűteni kell a meleg időjárásban. A katari gazdaság kőolajra és földgázra épül, nem alkalmaznak megújuló energiaforrásokat. Doha nagyrésze aszfaltozott és kevés a zöld terület a fővárosban. A növekvő népesség és a fogyasztási szokások miatt romlik a levegő minősége, a hulladék mértéke túlzott, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátása is magas az országban és a fővárosban. Ezen tények ismeretében már kevésbé merészen lehetne azt állítani, hogy nagyon zöld lehetne ez a világbajnokság, de vannak előremutató jelek ezen a területen.

Mire számíthatunk?

Többek között a német labdarúgó válogatott és a szurkolói bojkottálnák az eseményt példát mutatva a világnak, hogy ilyen körülmények között nem lehet megrendezni a világ legnagyobb sporteseményét. A szurkolók is kiemelik a katari emberi jogi korlátozásokat, a stadion építésében elhunyt munkásokat, a korrupciót, illetve a környezetkárosítást is.

A legutóbbi hírek arról számolnak be, hogy a katari világbajnokság nagykövete arról nyilatkozott, hogy náluk az LMBTQ ügyekkel nem foglalkoznak, be kell tartaniuk az ő szabályaikat, ha ide szeretnének jönni, sportolni. Valószínűleg ez a kijelentése még olajat önt a tűzre a futballszövetségek és az európai államok vezetésében. Még jobban fokozódni fog a szavakban folytatott harc. Véleményem szerint az emberi jogi korlátozásokat nem fogják enyhíteni. A jövőben is lehet majd pénzügyi fölénnyel világbajnokságot rendezni, a korrupció megmarad, bármennyire is lobbizni fognak érte az európai, illetve az Európán kívüli államok.

További elemzéseink