Ukrajna miniszterelnökét fogadta a CDU elnöke, Armin Laschet

A Konrad-Adenauer-Stiftung márciusi országjelentésében Denisz Smihal ukrán miniszterelnök március 18-a és 21-e között tett németországi látogatásáról olvashatunk összegzést. A szerzők, Tim B. Peters és Toni Michel szerint a politikai és a gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztését szolgáló fogadás legfontosabb eseménye az ukrán delegáció Armin Laschettel, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökével és egyben a CDU új elnökével való találkozása volt.

Azért is volt jelentős a látogatás, mert az ukrán média már hónapok óta nyugtalanul követi Armin Laschet német kancellári szék felé való közeledését. Sokan ugyanis attól tartanak Ukrajnában, hogy ha Laschet követné Merkelt Németország élén, akkor fordulat lenne várható a német külpolitikában, és Berlin az orosz gazdasági és politikai érdekek irányába nyithatna az ukránok kárára.

Az új CDU-elnöknek az utóbbi időben azonban sikerült valamelyest eloszlatnia a vele szemben kialakult félelmeket. Nemrég egyértelműen elítélte Ukrajna területi integritásának oroszok általi megsértését, támogatását fejezte ki az új oroszellenes nyugati szankciók iránt, valamint hangot adott meggyőződésének is, miszerint Németország külpolitikájának mélyen a transzatlanti szövetségben kell gyökereznie. Laschet a mostani találkozó kapcsán pedig elmondta, hogy mélyen érdekelt az Ukrajnában végbemenő reformok sikerében, és hogy szerinte a Krím-félszigeten helyre kell állítani az ukrán szuverenitást.

Merkel: Elkötelezettek vagyunk Ukrajna területi integritása mellett

A látogatás során további politikai, gazdasági és energiabiztonsági kérdéseket is érintettek a résztvevők. A német-ukrán energetikai kapcsolatok tekintetében érdekesség, hogy 2020 decembere óta Stanislaw Tillich személyében a német állam az ukrán széntérség szerkezetváltásával is foglalkozik.

Az ukrán delegáció az észak-rajna–vesztfáliai miniszterelnök mellett találkozott Wolfgang Schäuble Bundestag-elnökkel, Reiner Haseloff Bundesrat-elnökkel és Dr. Angela Merkellel is, akivel Denisz Smihal közösen nyitotta meg a német-ukrán gazdasági fórumot. A kancellárasszony ezen tartott beszédében kihangsúlyozta többek között az ukrán korrupció elleni harc fontosságát és az orosz-ukrán konfliktus kontextusában azt, hogy Németország elkötelezett támogatója Ukrajna területi integritásának.

Armin Laschet egyébként az utóbbi napokban hivatalosan is bejelentette, hogy szívesen folytatná a német kancellári poszton – akárcsak a CDU bajor testvérpártjának elnöke, Markus Söder is. Várhatóan pünkösdig dől el majd, kit jelölnek a német uniópártok Laschet és Söder közül Merkel utódjának a szeptemberi Bundestag-választásokra. A két politikus párharcáról és pártbéli helyzeteikről ebben az elemzésünkben írtunk részletesen.

Szerző

Kiss Dávid

Külügyi elemző munkacsoportunk tagja

További elemzéseink