Határproblémák Amerikában, műanyagproblémák az egész világon

A Közép-Európa Társaság eheti elemzői szemléjében kiemeltük a CATO Intézet egyik blogbejegyzését, ami az USA-Mexikó–határ mentén kialakult problémákat vizsgálta meg. Valamint bemutatjuk a World Economic Forum legújabb elemzését, ami szerint a műanyaghulladék kezeléséhez és a világgazdaság zöld energiára való átállásához nélkülözhetetlen a nemzetközi összefogás. 

A globális ellátási lánc felborulása, és a világszerte bevezetett lezárások rávilágítottak arra, hogy a megújuló energiák megfelelő alternatívát jelenthetnek a fosszilis energiaforrásokkal szemben, amelyek ipara igen sebezhető. Emellett a megújuló energia is felgyorsította az átállást a körkörös gazdaság felé – írja a legnagyobb orosz petrokémiai nagyvállalat, a SIBUR vezérigazgatója, Mihail Kariszalov a World Economic Forum honlapján megjelent elemzésében.

Folyamatosan csökken az olaj iránti kereslet, és a visszaesés akár az 50 százalékot is elérheti a következő húsz évben. Ezzel szemben a megújuló energiák már most az elektromos termelés 30 százalékát teszik most ki. Ehhez nagyban hozzájárul nemcsak a kormányok elkötelezettsége a zöld gazdaságra való átállás terén, hanem a különböző nagyvállalatoké is, mint a BP vagy a Shell.

Mindemellett nagy problémát jelent még a műanyagfelhasználás, amihez kedvezőtlen módon járult hozzá a koronavírus-járvány, hiszen ezek a kemikáliák szolgálnak a különféle higiéniás felszerelések egyik fő alapanyagaként. Az ügy rendszerszintű megoldást kíván Kariszalov szerint, mivel a pandémia utáni időkben hatalmas mennyiségű műanyagot kell majd gyorsan és a megfelelő módon kezelni.

A fenntarthatóság, a körkörös gazdaság és a zéró kibocsátás megvalósítása csupán a különböző cselekedetek és politikák összehangolásával és priorizálásával lehetséges – hívja fel a figyelmet Mihail Kariszalov.

Még nem hozott változást Biden az amerikai migrációs politikában 

Donald Trump egyik legfőbb programja volt a határvédelem biztosítása – írja blogjában David J. Bier, a CATO Intézet migrációs politikákkal foglalkozó elemzője. Mindezzel együtt azonban 41 százalékkal nőtt az illegális határátkelők száma 2016-ról 2019-re, és ez a szám tovább nőtt 2020-ban is.

A képet azonban árnyalhatja az a tény, hogy Trump elnöksége alatt jóval szigorúbban felügyelte a határőrség az illegális határátlépéseket, ezért feltételezhető, hogy a számok növekedése betudható akár csupán a pontosabb bejelentéseknek is. Ugyanakkor további intézkedések is hozzájárulhattak ehhez a tendenciához.

Trump számára kiemelt fókuszban volt a menekültjogért folyamodó bevándorlók távoltartása. Ennek keretében elutasította a kérelmeket, és kitoloncolta a menedékjog nélküli migránsokat Mexikóba, ahol hajléktalan táborokban kellett várakozniuk, és komoly bűncselekmények áldozatai lettek. A világjárvány tovább rontotta a helyzetüket, és szinte minden reményük elveszett az Egyesült Államokba való bejutással kapcsolatban. Ezekkel a folyamatokkal párhuzamosan törvényszerűen megnőtt az illegális átkelők száma is.

A Biden-adminisztráció ezideáig megtartotta Trump összes intézkedését ezen a téren, azonban a biztonság javítása érdekében mindenképpen változásra lesz szükség – zárja bejegyzését David J. Bier.

Szerző

Farkas Julianna

Külügyi elemző munkacsoportunk tagja

További elemzéseink