Oroszország – tovább a putyini úton

Az Egységes Oroszország ismét kétharmados többséget szerzett az orosz Állami Dumában, ehhez azonban ezúttal is kellettek a választási rendszer egyenlőtlenséget eredményező sajátosságai, valamint a különböző visszaélések. Ugyanakkor tévedés azt feltételezni, hogy ezek nélkül az állampárt elveszítette volna a választásokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pártja, az Egységes Oroszország a 450-ből több mint 300 mandátumot szerzett az Állami Dumában. Az állampárt 49,82%-ot kapott az országos listán, azonban az orosz választási rendszer vegyes felépítésű, azaz a képviselők egyik fele a pártlistákról, másik fele az egyéni választókerületekből jut be a Dumába, az Egységes Oroszország pedig a 225 választókerületből 198-at nyert meg. Ezzel egyidejűleg kilenc régió vezetőjét közvetlenül, háromét közvetve választják meg, és az is eldől, hogy kik szerzik meg a 39 mandátumot a regionális törvényhozásban.

Az ellenzéki pártok közül a Kommunista Párt ért el kiugró eredményt, akik az országos listán szerzett 18,93% mellett kilenc választókerületet is megnyertek. A parlamentbe még a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette nacionalista, populista liberális demokraták jutottak be, valamint az Igazságos Oroszország-Az igazságért pártszövetség, akik gyakorlatilag látszatellenzékként vannak jelen a Dumában. Egy új formáció is megugrotta a bejutási küszöböt, ők az Új Emberek nevű párt, akik főként fiatalok, de a rendszeren kívüli ellenzék őket egy újabb Kreml-projektnek tartja. Rajtuk kívül az egy százalék alatti listás támogatottsággal rendelkező Haza Párt, valamint a Növekedés Pártja szerzett egy-egy mandátumot egyéni választókerületben.

Az állampárt – a közvéleménykutatásokhoz képest – nagy győzelme több összetevős: egyrészt a Navalnij-féle parlamenten kívüli ellenzéket ellehetetlenítették, míg a saját listájuk élére két nagyágyút, Szergej Sojgut és Szergej Lavrovot állították. A népszerűségük növekedése ugyan köszönhető a nyugdíjasoknak, valamint az erőszakszervezetek tagjainak kiosztott 10 és 15 ezer rubelnek, azonban a hírek szerint több szabálytalanság is történt.

Ezek közül több esetben is vizsgálódik a Központi Választási Bizottság. Ella Pamfilova, a szervezet elnöke bejelentette, hogy három választókerületben, Krím, Kalmükföld, valamint Szentpétervár egy-egy körzetében törölték a választások eredményét jogsértés miatt, emellett az ellenzék részéről megkérdőjelezték a moszkvai online szavazás eredményét is. Moszkvában ugyanis az online szavazás eredményei csak 16 órával az urnazárást követően, a papíron leadott voksok összeszámlálása után váltak ismertté. Emiatt Alekszej Navalnij ötlete, az „okos választás” által támogatott jelölteknek sehol sem sikerült legyőzniük az állampárt politikusait a fővárosi kerületekben. Navalnij Instagram-bejegyzésben kérdőjelezte meg az eredményt, és kijelentette, hogy Moszkvában vélhetően a 15-ből 12, míg Szentpéterváron a nyolcból hét körzetben győzhettek az ellenzéki jelöltek.

Helyi választási bizottság tagjai kiürítik a szavazó urnát egy moszkvai szavazóponton szeptember 19-én – Fotó: Alexander Nemenov, AFP

Feltételezését alátámasztja az a CNN-en megjelent videó is, amelyen az látható, hogy szavazólapokat nem szabályszerűen dobnak az urnába, emellett az Economist a három napig tartó választásokat egyenesen Patyomkin-választásoknak bélyegzi, amely után mind a társadalom, mind pedig a hatalom tudja, hogy az eredmények nem a valóságot tükrözik. Az ellenzék ellehetetlenítésének egyik már-már komikus eseménye volt, amikor szeptember elején napvilágra került, hogy az egyik szentpétervári kerületben a liberális ellenzéki párt, az Alma jelöltjével szemben hozzá hasonló nevű és kinézetű jelölteket indítottak. Ez az eset ugyanakkor nem volt egyedi, ugyanis júliusban a Kommersant nevű orosz lap több mint húsz esetben fedezett föl olyat, hogy az ellenzéki politikusokkal szemben hasonló vagy azonos vezetéknévvel rendelkező jelölteket állítanak szembe.

Érdekesség, hogy a voksolás megkezdésének napján a Google és az Apple limitált hozzáférést biztosított az okos szavazáshoz szükséges applikációhoz. Ennek oka a techóriások szerint az volt, hogy az orosz hatóságok felől fenyegetések érkeztek a cégek oroszországi alkalmazottai felé. Emellett vasárnap a YouTube letiltott egy Navalnij-videót, valamint a Telegram nevű üzenetküldő applikáció is csak korlátozottan volt elérhető. Ugyanakkor a kormányzat úgy véli, hogy a választásokat nem ők, hanem több mint két tucat tengerentúli NGO próbálta befolyásolni.

Mindenesetre nagy valószínűséggel akkor is tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy teljesen szabályos választásokon nem nyert volna Putyin pártja. Parlamenti képviselettel nem a társadalom minden rétege, hanem a hatalmi elit egyes csoportjai rendelkeznek, és minden ebben a vertikális felépítésű rendszerben dől el. Ebből a társadalom többsége azt szűri le, hogy jobb inkább a többséghez tartozni, hiszen változás belátható időn belül úgysem várható. Fontos kiemelni azt is, hogy a hatalom nyílt támogatói még most is többen vannak, mint a nyílt ellenzői, a legnagyobb csoportot viszont azok alkotják, akik adott esetben közömbösek, de mégis alkalmazkodnak az aktuális helyzethez. Ezt mutatja az is, hogy a választási részvétel alig több, mint 50%-os volt a hivatalos adatok szerint. Ugyan kétségkívül történtek visszaélések az orosz választások során, azonban az Egységes Oroszország nagyarányú győzelme legalább annyira köszönhető annak, hogy az emberek féltik az egzisztenciájukat, mint a csalásoknak.

A választásoknak viszont nem is feltétlenül a népszerűségéből egyébként veszítő állampárt, hanem a kommunisták lehetnek a legnagyobb nyertesei. Jekatyerina Schulmann politikai elemző szerint a kommunistákra adott voks a protestszavazás új formája lett Oroszországban. A párt népszerűsége 1996 óta nem járt ilyen magasságokban, akkor a pártelnök Gennagyij Zjuganov 40%-ot szerzett az elnökválasztáson, és a második helyet szerezte meg Borisz Jelcin mögött. A kommunisták a kilenc választókörzet mellett három régióban is legyőzték az állampártot. Jakutföldön 35,15%-os, míg a Nyenyec autonóm területen 31,98%-os eredménnyel győzedelmeskedtek. Emellett az ellenzéki tüntetésekről elhíresült Habarovszk régiót, valamint Mariföldet is elvitték a kommunisták. Érdekesség, hogy sok választókörzetben a Navalnij-féle okos választás applikáció is a kommunistákat támogatta.

Szerző

Faragó István

Európai szakmai szekció tagja

További elemzéseink