Járványból politikai tőke – veszélyben a demokrácia?

Hetek óta a koronavírus a vezető hír a médiában. A kormányok világszerte mindenhol kihívás elé vannak állítva. Hasonló hatású vírusra nagyon régen volt példa és a globalizáció okozta gazdasági és társadalmi összekapcsolódás hatására rendkívül gyors és világméretű a terjedése. A mérleg két oldalán az emberek egészsége és biztonsága, valamint a gazdasági károk mérséklése billeg. Heves a vita akörül, hogy mik a megfelelő válaszlépések.

A feladat újszerű eszközöket igényel. Mivel fontos a sebesség, a kormányoknak gyorsan kell meghozniuk nagy horderejű döntéseket. Ehhez sokszor több hatalomra van szükségük, mint amit az alkotmányok vagy a demokráciák keretei megengednek.

Azonban van különbség a határok ésszerű kitolása és a hatalom önérvényű növelése között. A politika erősemberei a járvány által felvert port arra használják világszerte, hogy saját maguk pozícióját erősítsék. Valószínűleg arra számítanak, hogy a kialakult helyzetben a média és a nemzetközi intézmények nem figyelnek oda.

Donald Trump április közepén egy beszélgetésben azt állította, hogy abszolút hatalma van a koronavírus elleni akciók alakításában, felülírva az államok kormányzóit is. 24 órán belül arra kényszerült, hogy visszalépjen ettől a kijelentéstől. Az USA alkotmánya szigorúan szabályozza az elnöki hatalmat.

Magyarországon más forgatókönyv játszódott le. Március 30-án a parlament megszavazta a „koronavírus törvényt”, amivel Orbán Viktor szinte korlátlan hatalmat kapott. Rendeleti kormányzás jött létre, határidő nélkül. A parlament visszavonhatja, de mivel a miniszterelnök pártja kétharmados többségben van, ennek az esélye a nullához közelít.

Világszerte számos példa található az autokráciára vágyó vezetők öncélú politikájára. Togóban a vírus által okozott károk enyhítésére szánt segélyek kiosztása szavazói azonosítóhoz kötött, de a legutóbbi szavazást bojkottáló ellenzék körében ez sokaknak hiányzik. Azerbajdzsán elnöke nyíltan fenyegetőzik azzal, hogy a kijárási tilalmat az ellenzék „izolálására” használja fel. Indiában a hatalmon lévő hindu nacionalista párt a muszlimok elleni hangulatkeltésre használja a vírust.

A kérdés az, hogy ez marad-e a tendencia a víruson túl is. Ha egyszer leül a por, az intézmények komolyabban odafigyelhetnek arra, hogy kordában tartsák a politikusaikat. Továbbá, ha sajnálatos módon a vírus elleni küzdelem nem zárul sikeresen ezekben az országokban – köztük Magyarországon – az azt eredményezheti, hogy a vezetőkbe vetett, sokszor határtalan hit csorbát szenved, és a most látható autokrata tendencia megfordul. A vírus „koronát” rakhat néhány erősember fejére, de elérhetetlen távolságba is lökheti azt.

Források:

https://www.economist.com/international/2020/04/23/would-be-autocrats-are-using-covid-19-as-an-excuse-to-grab-more-power

https://www.economist.com/leaders/2020/04/23/autocrats-see-opportunity-in-disaster

További elemzéseink