A kínai-amerikai nagyhatalmi rivalizálás és a tajvani félvezető iparág összefüggései

Bán Zoltán, a geopolitika szakmai szekciónk tagjának legutóbbi elemzése a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport (PEACH) Munkahelytanulmányai között jelent meg.

Összefoglalás

A Trump elnök által megkezdett kereskedelmi háború kétpárti támogatást élvez, és az amerikai stratégiai célokban is egység mutatkozik a törvényhozásban. Biden elnök nem fog letérni erről a konfliktusos útról, amit jól jelez Kínával szembeni diplomáciájának keménysége. Míg abban a stratégiai célban egyetértés látható, hogy Kínát megakadályozzák az egyenrangú versenytársi státusz elérésben, addig a gazdasági szétválás és egyéb intézkedések költségeinek számba vétele már kevesebb figyelmet kap.

Az elemzés bemutatja a szétválás hátterét, az abban részt vevő két főszereplő álláspontját és a lehetséges következményeket. Rendkívül fontos az Egyesült Államok és a világgazdaság számára is a költségek feltérképezése és a lehetséges hatások megismerése. A félvezetők jelentik modern életünk alapját, kezdve a leghétköznapibb eszközeinktől a kvantumszámítógépekig. Mivel a chipgyártás rendkívül komplex, ezért eddig széttagolt munkaerő-megosztáson alapuló gyártási metódus volt jellemző. Tehát különböző cégek különböző országokban végezték a különböző munkafolyamatokat, mint a formatervezés, gyártás, összeszerelés, tesztelés és csomagolás. Az amerikai–kínai kapcsolatok romlása biztonsági kérdéssé tette a chipek ellátási láncát, így beindítva egy technológiai biztonsági dilemma spirált. Egy olyan korban, amikor a gazdasági biztonság nemzetbiztonsági kérdéssé válik, erősebb fókusz kerül a geoökonómiára, és a gazdasági veszteséget stratégiai veszteségéként is elkönyvelik.

A tanulmány igyekszik egy potenciális megoldást felvetni a rivalizálás tovagyűrűző hatásának problémájára. Bemutatja továbbá a kínai önellátási törekvésre adott lehetséges nyugati ellenlépéseket, illetve megvizsgálja az esetleges termelési kapacitások európai földre való telepítésének lehetőségét is.

https://btk.ppke.hu/uploads/articles/1690590/file/peach_wp_28_ban_chipgyartas.pdf

Szerző

Bán Zoltán

Geopolitika Szakmai Szekció tagja

További elemzéseink